قشقرق و لجبازی در کودکان

قشقرق در کودکان

قشقرق در کودکان

چرا کودک شما قشقرق و لجبازی می‌کند؟

از لحاظ هیجانی قشقرق کودک مثل یک طوفان تابستانی است، خیلی سریع و شدید است . یک دقیقه شما و کودکتان در رستوران مشغول لذت از غذا خوردن هستید و دقیقه بعد او را می بینید که با تمام وجودش در حال جیغ و فریاد و غر زدن سر این است که چرا نی نوشابه اش کج شده است!! کودکان بین یک تا سه سالگی بسیار مستعد برای قشقرق به راه انداختن هستند.

۷ نکته برای کنترل کودک در هنگام قشقرق و لجبازی:

۱. در هنگام لجبازی کودک خونسردی خودتان را حفظ کنید.

ممکن است که قشقرق چهره زیبایی نداشته باشد خصوصاً وقتی با جیغ و داد و فریاد، کوبیدن به زمین و حتی حبس کردن نفس همراه باشد. ولی بدانید که حتی همین حبس کردن نفس در کودکی که دچار قشقرق شده است کاملاً طبیعی می باشد.
مواقعی که کودک تحت قشقرق است توانایی اینکه به نظر و دلیل شما گوش بدهد را ندارد و به صورت منفی تر به داد و تهدید شما پاسخ می دهد. مادرِ “براندون” یک کودک دو ساله می‌گوید : هر چقدر داد بزنم و به “براندون” بگویم قشقرق اش را تمام کند، او جیغ و داد و رفتارهای منفی اش را بیشتر می کند و در عوض کشف کرده ام که اگر آرام کنار او بنشینم و همراهش باشم اوضاع بهتر است. به صورت کلی کنار کودک ماندن در طول قشقرق، می تواند ایده خوبی باشد. از اتاق بیرون رفتن هنگام قشقرق کودک ممکن است احساس طردشدگی و یا رهاشدگی را در ایجاد کند .این طوفان هیجانی می تواند برای خود کودک ترسناک و نگران کننده باشد و اگر کودک احساس کنند شما در نزدیکی اش هستید برایش بهتر باشد. اگر حس کردید که خودتان به شدت عصبی و تحریک پذیر شده اید برخی متخصصان پیشنهاد می‌دهند که برای دقایقی به آرامی اتاق را ترک کنید و پس از آرام تر شدن کودک پیش او برگردید. شما با ایجاد آرامش و کنترل خود می توانید کودک را نیز آرام تر کنید. برخی متخصصان پیشنهاد می‌دهند در هنگام قشقرق اگر کودک زیاد دست و پا نمی زند و توانایی آن را دارید، او را بلند کنید و در آغوش تان نگه دارید تا آرامش بگیرد. اما عده دیگری از متخصصان می گویند این کار ممکن است باعث تقویت رفتار منفی کودک شود و بهتر است قشقرق او را تا زمانی که آرام نشده است نادیده بگیرید.
به هر حال شما نیاز دارید تا با آزمون و خطا متوجه شوید کدام روش در هنگام قشقرق کودک برای شما و کودکتان بهتر جواب می‌دهد و کلید موفقیت این است که ثابت و پابرجا از آن استفاده نمایید.

۲. به خاطر بسپارید شما یک بزرگسال هستید.

مهم نیست که چقدر قشقرق کودک طول بکشد ولی هرگز تسلیم خواسته‌های غیرمنطقی او نشوید، حتی اگر در یک جمع بودید نیز از ترس قضاوت دیگران تسلیم کودک نشوید. به یاد داشته باشید که سایر والدین نیز کم و بیش تجربه های این چنینی با کودکانشان داشته اند.
اگر تسلیم خواسته غیرمعقول کودک شوید نه تنها در آن شرایط بلکه در موقعیت‌های آینده نیز به او یاد داده اید با قشقرق و جیغ و داد به خواسته‌هایش برسد. علاوه بر این ،کودکِ در حال قشقرق خودش از اینکه خارج از کنترل شده است می ترسد و اگر احساس کند شما هم کنترلی بر اوضاع ندارید وضعیت برایش نگران کننده تر خواهد شد.
اگر در هنگام قشقرق آنقدر هیجاناتش آشفته شد که شروع به زدن اطرافیان یا پرتاب کردن وسایل و جیغ های بدون فاصله کرد، او را بغل کنید و به یک محیط ایمن ببرید .مثلا او را به اتاق خواب تان ببرید،حتما به او بگویید که چرا او را به آنجا برده اید( چون تو خاله سالی را زدی!) اجازه دهید که بداند تا زمانی که آرام شود شما کنارش هستید.
اگر در یک مکان عمومی بودید آماده باشید که با کودکتان تا زمانی که آرام تر شود آنجا را ترک کنید.
مادری شرح داد:” وقتی دخترم دو ساله بود با او به رستوران رفتیم که او یک اسپاگتی ساده می خواست ولی زمانی که گارسون اسپاگتی را آورد، دید که روی آن جعفری ریخته شده است و قشقرق اش شروع شد. با وجود اینکه می‌دانستم خیلی ناراحت شده ، از طرفی دوست نداشتم که گریه هایش مزاحم شام خوردن بقیه شود و بلافاصله او را تا زمانی که کاملاً آرام شد به بیرون بردم.”

۳. اگر قشقرق کودک خیلی شدید بود و روش‌های قبلی هم جواب نداده بود، بسته به شرایط کودک خیلی کم و به ندرت می توان از تایم اوت(time out) برایش استفاده کرد.

شاید این روش به کنترل احساساتش کمک کند در این روش کودک دو سال به بالا را به ازای هر سال سنش یک دقیقه در محیطی آرام و ایمن قرار دهید. او را تفهیم کنید و برایش توضیح دهید تا زمانی که آرام شود در آن مکان بماند و شما هم در دسترسش هستید. اجازه دهید کودک بداند که این یک تنبیه نیست و قصد شما کمک به او برای آرام کردن خود است. اگر کودک آنجا نماند، شما قاطع و آرام او را به محل اش برگردانید و در طول تایم اوت به او توجه نشان ندهید.

۴. بعد از تمام شدن قشقرق و طوفان خشمِ کودک، با او صحبت کنید.

با جمله ها و کلمات آسان و قابل فهم برایش تشریح کنید که چه اتفاقی افتاد و چه احساساتی داشت. شاید او نیز بتواند در مورد احساساتش صحبت کند. برای مثال می توانید این گونه توضیح دهید:” تو از اینکه غذایت آن مدلی که دوست داشتی نبود خیلی عصبانی شدی”. در ادامه می توانید به او بگویید:” خیلی متاسفم که نتوانستم تو را درک کنم. اما اکنون که تو آرام شده ای و جیغ و دادی نیست، می توانم بفهمم که تو چه چیزی می خواستی”

۵. به کودکتان بفهمانید که شما عاشق اش هستید.

در اولین فرصتی که کودک آرام است و می توانید در مورد قشقرق با او صحبت کنید، او را بغل کنید و به او بگویید که دوستش دارید و اجازه دهید تا متوجه شود که رفتارهای خوبی مثل آرام ماندن و صحبت با شما در مورد احساساتش، ارزشمند است و تشویق بگیرد.

۶. سعی کنید موقعیت های ایجاد کننده قشقرق و لجبازی را پیش بینی کنید.

دقت کنید کدام موقعیت بیشتر باعث ایجاد لجبازی و قشقرق در کودکتان می شود و از قبل برای کنترل آن برنامه‌ریزی کنید برای مثال اگر در هنگام گرسنگی این حالت بیشتر در کودک ایجاد می‌شود، همیشه میان وعده ای همراه خودتان داشته باشید و یا اگر در بعد از ظهرها بیشتر قشقرق کودک اتفاق می‌افتد، سعی کنید کارهایتان را زودتر انجام دهید تا بعد از ظهرها وقت بیشتری برای کودک تان داشته باشید.
برخی کودکان در هنگام تغییر یک فعالیت به فعالیت دیگر نیازمند فرصت کافی هستند تا دچار بدخلقی و قشقرق نشوند. از این رو اگر قرار است فعالیت کودک تغییر کند، از قبل به او بگویید و او را آماده کنید. برای مثال بگویید:” کم کم بازی را تمام می کنیم و برای شام خوردن آماده می‌شویم”، با این کار به کودک اجازه می دهید که خودش را برای تغییر یک فعالیت آماده کند.
اگر احساس کردید یک قشقرق در حال پیش آمدن است، سعی کنید با تغییر موقعیت کودک، دادن یک اسباب‌بازی یا انجام دادن یک کار بامزه مثل شکلک درآوردن با صورتتان یا اشاره به یک پرنده ،نظرش را جلب کنید و او را از پیش آمدن یک قشقرق تمام عیار منحرف کنید.
از آنجایی که کودکتان در حال مستقل شدن است در هر فرصتی که امکان پذیر است به او حق انتخاب بدهید. هیچ کس دوست ندارد که دائماً دستور بشنود که چه کاری باید انجام دهد. برای مثال به جای اینکه به او بگویید:” ذرت ات را بخور! ” ، می توانید به او حق انتخابی بدهید: ” دوست داری ذرت بخوری یا هویج ؟” در این مواقع کودک احساس می‌کند که بر اوضاع مسلط است و کنترل لازم را دارد.
خودتان را زیر نظر بگیرید که در طول روز چند بار به کودکتان”نه” می گویید. اگر دیدید که زیاد از نه گفتن برایش استفاده می کنید، بدانید که تنها به خودتان و او استرس غیرلازمی وارد می کنید. سخت نگیرید و اجازه دهید اوضاع طبیعی تر جلو برود.

۷. به علایمی که نشان دهنده استرس زیاد در کودک است توجه کنید.

اگر چه قشقرق در این سنینِ نوپایی، بخشی طبیعی از زندگی کودک است، ولی حتماً نگاهی به مشکلات احتمالی در زندگی خود و کودکتان داشته باشید. آیا تغییرات بزرگی در زندگی خانوادگی تان داشته‌اید؟ آیا دوره ای خیلی مشغول و گرفتار بوده اید؟ آیا بین شما و همسرتان تنش وجود داشته است؟ اینها می‌توانند در ایجاد قشقرق در کودک تاثیر داشته باشند.
اگر به نظرتان می‌رسد که تعداد قشقرق های کودکتان و یا شدت آن زیاد است و کودک به خودش و دیگران آسیب می‌زند، کمک حرفه ای دریافت کنید. روانشناس کودک با شما صحبت می‌کند و به بررسی دقیق مراحل رشدی و رفتاری کودک می‌پردازد تا ریشه مشکل احتمالی مشخص شود. این ملاقات ها با متخصصین فرصت خوبی برای شما فراهم می کند تا بتوانید در مورد نگرانی‌هایی که در مورد رفتار کودک تان دارید صحبت کنید و آنها دقیقاً مسائل کودک شما را زیر نظر خواهند گرفت و راه‌های درمانی لازم را به شما پیشنهاد می دهند. همچنین اگر کودکتان در مواقع ناراحتی نفس خود را حبس می‌کند، می‌توانید با پزشکش در میان بگذارید، چرا که ممکن است رابطه ای بین حبس نفس و کمبود آهن در کودکان وجود داشته باشد.

منبع :babycenter

ترجمه کودک فردا

برای مشاوره تلفنی در زمینه قشقرق و لجبازی کودک و سایر مسایل روانشناختی کودکان با شماره های زیر در تماس باشین

 مشاوره تلفنی ایران ۹۰۹۹۰۷۰۳۱۶

 مشاوره تلفنی تهران ۹۰۹۲۳۰۱۶۹۳

تماس از تلفن ثابت بدون نیاز به نوبت قبلی

مشاوره تلفنی خارج از کشور : واتس اپ …نوبت دهی از طریق اینستاگرام و تلگرام کودک فردا  @koodakefarda

و یا ایمیل koodakefarda.psycho@gmail.com

تماس ۹ صبح الی ۷ عصر

خرید بسته های مشاوره تلفنی کودک و نوجوان با تخفیف

پاسخی دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


+ 8 = پانزده

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>