کودک لجباز

این روزها اکثر پدر و مادرها به جایی رسیده اند که در جدال بین خواسته های خود و فرزندان، این فرزندان آنها هستند که پیروز شده اند; با این حال هنوز بسیاری از والدین، مهارت های کنترل مناسب این شرایط را نیاموخته اند.

شکی نیست که منطقی بودن با کودک لجباز کار سختی است و گاهی اوقات صبر شما به پایان می رسد، اما راه های موثری برای حل مشکل لجبازی بچه ها وجود دارد تا خانه شما را از یک منطقه جنگی به بهشتی آرام تبدیل کند.

والدین نباید در مورد تنبیه کودکشان خیلی سهل انگار یا خیلی خشن عمل کنند. هر دو عملکرد نتایج ناخوشایندی خواهد داشت

 آگاه باشید که اجرای این راهکارها از اوان کودکی نتایجی کارآمدتر به همراه خواهد داشت. لذا بهتر است پیش از بچه دار شدن با همسرتان در مورد اهدافتان از روش های تربیتی صحبت کنید.

 آگاهی از لجبازی کودکان

لجبازی در کودک کاملا طبیعی است. هر کودکی تا حدی لجبازی می کند، چون این طبیعت آنهاست که اطرافشان را آزمایش کنند و بفهمند که تا کجا می توانند پیشروی کنند. با این حال، بچه ها حد و مرز خود را نمی شناسند و این وظیفه والدین آنهاست که محدودیت ها را برای آنها مشخص کند. اینجاست که نقش مدیریتی پدر و مادر شروع می شود که هرچه زودتر باشد، بهتر است.

 راه حل چیست؟

«نظم موثر»، بهترین راه پیشگیری و همکاری با یک کودک لجباز است. برای به کار بردن این روش می باید از دو قانون  استفاده کرد.

قانون اول: در رفتار با کودک باید ثابت قدم بود. یعنی اینکه شما و همسرتان باید از قبل، در مورد اینکه فرزندتان مجاز به انجام چه کارهایی است و چه کارهایی را نباید انجام دهد، هماهنگ باشید. و نیز باید بدانید، در صورتیکه فرزندتان ازحد خود تجاوز کرد چگونه با او برخورد کنید که در این مورد نیز نیاز به هماهنگی قبلی دارد.

کنترل همیشگی از سوی والدین شخصیت کودک را ضعیف می کند. از سوی دیگر اگر کودک به حال خود رها شود یا به ندرت از سوی والدینش راهنمایی شود و همیشه راه خودش را برود نتیجه آن کودکی خواهد بود غیرقابل کنترل، که حرف والدینش هیچ تاثیری بر او ندارد

وقتی کودک کار خطایی انجام می دهد نباید یکی از شما کودک را دعوا کند و دیگری از او حمایت کند. همچنین نباید در مورد یک عمل کودک یک روز بی توجه باشید ولی روز دیگر بخاطر همان کار او را دعوا کنید. نتیجه آنکه روش شما باید مداوم ، مشابه، و هماهنگ باشد.

 

قانون دوم: وقتی کودکی لجبازی می کند، آرام اما محکم و ثابت قدم باشید. اگر این دو قانون را درست اجرا کنید، حد و حدود خود را درک می کند. داشتن برنامه ریزی روزانه برای کودک باعث می شود تا شرایطی که باعث تنش شده کم شود و کودک بفهمد که شما چه توقعاتی از او دارید. مثلا بهتر است که برنامه غذا، ساعت خواب و دیگر مسائلی که برای شما اهمیت دارد از قبل مشخص شود تا کودک بداند که شما چه توقعی از او دارید. البته همانگونه که بچه ها موظف هستند که بدون سوال، برنامه مورد نظر شما را اجرا کنند، شما نیز باید وقتی برای کارهای مورد علاقه کودک در نظر بگیرید.

بهتر است که برنامه غذا، ساعت خواب و دیگر مسائلی که برای شما اهمیت دارد از قبل مشخص شود تا کودک بداند که شما چه توقعی از او دارید

باید بدانید که کودکان دارای نظرات خاص خود هستند و می توانند برای خود تصمیم بگیرند. این مسئله بخش مهمی از شکل گیری شخصیت کودک را شامل می شود. حتی گاهی اوقات زمانی را با در نظر گرفتن نظر او و مشورت با او برای انجام فعالیت تنظیم کنید .پس این شما هستید که مسائل قابل بحث و غیرقابل بحث را مشخص کنید.

تا چه حد سخت گیر باشیم؟

والدین نباید در مورد تنبیه کودکشان خیلی سهل انگار یا خیلی خشن عمل کنند. هر دو عملکرد نتایج ناخوشایندی خواهد داشت.

اگر کودکی بدون آنکه فرصت کافی برای تصمیم گیری داشته باشد، جواب منفی بشنود هرگز قادر نخواهد بود که برای خود تصمیم بگیرد یا نظر بدهد.

وقتی کودک کار خطایی انجام می دهد نباید یکی از شما کودک را دعوا کند و دیگری از او حمایت کند. همچنین نباید در مورد یک عمل کودک یک روز بی توجه باشید ولی روز دیگر بخاطر همان کار او را دعوا کنید. نتیجه آنکه روش شما باید مداوم ، مشابه، و هماهنگ باشد

بهترین راه برای مهار کودکی که بر سر مسئله ای پافشاری می کند، اجرای سه راه حل زیر است:

اول: آرام اما محکم و قاطع به فرزندتان بگویید که به رفتارش خاتمه دهد و دوست ندارید که این کار تکرار شود چون به هیچ وجه آن را نمی پذیرند.

 

دوم: اگر از کار خود دست برنداشت به کودکتان بگویید اگر به کارش ادامه دهد، تنبیه خواهد شد. اخطار و آگاهی دادن از مراحل مهمی بشمار می رود.

«نظم موثر»، بهترین راه پیشگیری و همکاری با یک کودک لجباز است

سوم: در آخرین مرحله اگر کودک به خواسته شما عمل نکرد باید تنبیه شود. اما بهتراست در مورد چگونگی تنبیه هم اطلاعاتی کسب کنید که خود جای بحث دارد. کنترل همیشگی از سوی والدین شخصیت کودک را ضعیف می کند. از سوی دیگر اگر کودک به حال خود رها شود یا به ندرت از سوی والدینش راهنمایی شود و همیشه راه خودش را برود نتیجه آن کودکی خواهد بود غیرقابل کنترل، که حرف والدینش هیچ تاثیری بر او ندارد.

منبع :تبیان

خواندنی های بیشتر در این مورد :

 علل و درمان لجبازی در کودکان

آیا کودک شما لجباز است؟ آیا نوجوانتان دائم با نظرها و سخنان شما مخالفت می کند؟

همه چیز درباره لجباری کودکان

۱۶ comments

  • من کودک ۱۴ ماهه دارم که خیلی لجبازه و شدیدا واسه کارهایی که میخواد انجام بده گریه و اصرار میکنه نمیدونم چه رفتاری داشته باشم باهاش کمکم کنید

    • در پاسخ به زهرا
      با سلام
      علت بسیاری از لجبازی های کودکان عدم هماهنگی تربیتی بین والدین و بزرگترهایی می باشد که کودک زیاد آنها را می بیند مثلا مادر می گوید فلان چیز ممنوع است ،ولی مادر بزرگ آن را به کودک می دهد و …،سعی کنید این هماهنگی را بوجود آورید و هنگامی که کودکتان لجبازی می کند یا خواسته ای دارد که شما صلاح نمی دانید آن را اجابت کنید از روش حواسپرتی استفاده کنید.

  • با سلام و خسته نباشید. دختر ۱۸ ماهه ای دارم که اگر چیزی را بخواهد و بهش ندهیم مدام بهانه می گیره و گریه میکنه و با هیچ ترفندی نمیشه آرومش کرد تا به خواسته خودش برسه با توجه به اینکه من شاغل هستم و حدود ۷ ساعتی کنارش نیستم وقتی می رسم منزل فقط میخواد با من باشه و شبها هم چند بار از خواب بیدار میشه و گریه میکنه و شیر میخواد چون هنوز از شیر نگرفتم و شاید بخاطر اینکه من خونه نیستم شب میخواد جبران کنه لطفا راهنمایی کنید.

    • در پاسخ به نفیسه
      با سلام
      با توجه به سن کودک که آرام آرام سطح لجبازی ها در او به علت استقلالش افزایش پیدا می کند باید با صبر و حوصله و به دور از هر گونه خشونتی با او برخورد کرد. تعداد نه گفتن را به او محدود کنید و اجازه تجربه و امتحان کردن را برایش فراهم کنید. و تا می توانید با او بازی کنید. برای مشاوره دقیق تر با خطوط ما در تماس باشید.

  • سلام دختر ۱۲ ماهه ای دارم.که هر چیزی رو که میخواد با اشاره نشون میده اگه اونو بهش ندیم داد میزنه.تقریبا کل روز در حال داد زدنه .حسابی کلافه م کرده.ممنون میشم یه راهککار بهم بدین

    • در پاسخ به سمیرا
      با سلام
      کودکان معمولا در این سن بلند و بی وقفه از خود صدا در می آورند که جای نگرانی ندارد. سعی کنید در برابر خواسته هایی که نمی خواهید اجابت کنید از روش حواسپرتی برای کودک استفاده کنید و دایما به او نگویید داد نزن چرا که با این حرف داد زدنش را در روز بیشتر می کنید.

  • با سلام
    دختر من ۳ ساله است. از وقتی به دنیا اومد شدیدا گره میکرد و نق میزد. هر چه هم دکتر بردیم علت خاصی پیدا نکردن، الان هم شدیدا لجباز و بهانه گیر هستش و وقتی یه چیزی رو میخواد با صدای بلن و به مدت طولانی گریه میکنه واصلا هم کوتاه نمیاد، هر چه هم بخوایم حواسش پرت نمیشه الا اینکه به خواسته خودش برسه، باور کنین ما دیگه کلافه شدیم، از دستش خسته شدیم، بعضی مواقع کتکش میزنم تا دیگه آروم بشه، واقعا کنترل خودمو از دست میدم، اینو هم میدونم که این رفتارش یا بدلیل اضطراب هست یا بدلیل بی توجهی والدین ولی واقعا دیگه نمیتون کنترلش کنم، شبها هم تو خواب خیلی بیدار میش و هی نق میزنه و گریه میکنه واین عمل بعضی مواقع چندین بار تکرار میشه، بعضی مواقع فکر میکنم شاید اصلا مشکل جسمی داره، خواهشا راهنمایی بفرمایید و اگه نیاز به بررسی روان درمانی داره یا مشکل دیگه ای منو در جریان بذارین

    • در پاسخ به مرضیه
      با سلام
      تنبیه بدنی اثرات مخربی دارد و وضعیت را بدتر و لجبازی کودک را بیشتر می کند. نیاز است که بررسی کاملی پیرامون محیط کودک و نحوه ی رفتاری با او انجام شود.با استفاده از فنون رفتاری به تدریج می توانید سطح رفتارهای آزاردهنده کودکتان را کاهش دهید و به او کمک کنید تا شخصیت سالمی را شکل دهد. آرامش خود را حفظ کنید، ناامید نشوید و برای دریافت مشاوره دقیق تر با خطوط ما در تماس باشید.

  • با سلام ممنونم بابت جوابتون,پسر من ۲۱ ماهه است,هر جا میریم مهمونی بچه ی خوبیه,ولی فقط فقط خونه ی مامانم اینا خیلی بد میشه,طوریکه از بدو ورودش شروع میکنه به پرت کردن اشیا,ریخت پاش کردن منزل و حتی کندن گلهای خونه ی پدرم,دیگه موندم چیکار کنم,طوریکه من دیگه ماهی یبار میبرمش اونور,اینم بگم که پدر مادرم خیلی زیاد بهش میگن نکن,دست نزن

    • در پاسخ به الهه مامان یاسان
      باسلام
      مادر گرامی به نظر میرسد والدین شما به دلیل دادن تذکرات زیاد در فرزندتان حساسیت ایجاد کرده اند. و به دلیل کم بودن سن کودکتان استفاده از رفتارهای پیشگیرانه و حواسپرتی بسیار موثرتر از تذکر می باشد. بهتر است چند اسباب بازیی که برای کودکتان جذاب است تهیه کرده و بجز خانه والدینتان در جایی دیگر اسباب بازی ها را به او ارائه ندهید این باعث حواسپرتی کودکتان به اسباب بازی ها خواهد شد در ضمن از والدینتان بخواهید هنگامی که کودکتان را به آنجا میبرید تقریبا هر بیست دقیقه یکبار توجه مثبت به کودکتان نشان بدهند. با افزایش سن کودک این مشکل بر طرف خوتهد شد.

  • با سلام,پسری دارم ۲۱ ماهه که شدید لجبازه و اصلا و اصلا به حرفم گوش نمیده,اینم بگم که میدونم این رفتارش تقصیر خودم بوده از بس دعواش کردم ولی الان دیگه واقعا نمیدونم چجوری کنترلش کنم هر کاری بهش میگم نکن اصلا بهم توجه نمیکنه و اینکه هنوز زبون باز نکرده و غیر از بابا و مامان چیزه دیگه ای نمیگه و بخاطر همین همش جیغ میزنه خوشحال میشم اگه کمکم کنید

    • با سلام
      مادر گرامی کودک شما نیاز به بررسی بیشتری دارد ولی به طور کلی: وقت بیشتری برای بازی با کودک خود اختصاص بدهید و سعی کنید بیشتر محیط کودک را کنترل کنید به جای خود کودک.سعی کنید در طی روز کلماتی مانند نکن، نپر، دست نزن و … که بار منفی دارند کمتر استفاده کنید و به جای آن به کودک بگویید چه کارهایی انجام بدهد.

  • با سلام .دختر ۱۶ ماهه اى دارم که سر شیر خوردن شدیدا لجبازى میکنه هر یک ساعت شیر میخواد و همین اشتهاشو براى غذا کم کرده اگه بهش شیر ندم شروع میکنه به جیغ کشیدن و گریه کردن منم نمیدونم با توجه به سن کمش باید خواستشو اجابت کنم یا نسبت به گریه هاش بیتوجه باشم هیچ جورى هم نمیتونم حواسشو پرت کنم نه با آواز خوندن نه با تلویزیون نه با قصه تعریف کردن تا به خواستش نرسه دست بردار نیست ،گریه اش هم بند نمیاد مگر اینکه به هدفش برسه
    شیر خوردن مداومش آزارم میده دلم میخواد زودتر دو سالش بشه از شیر بگیرمش .

    • باسلام
      برخی از کودکان به علت وضعیتی که اضطراب جدایی نامیده میشود و اوج آن گاهی تا دو سالگی کودک طول میکشد شیر خوردن را به عنوان راهی برای چسبندگی بیشتر به مادر انتخاب میکنند.در صورتی که مادر از راههای دیگری استفاده کرده و از آن طریق به کودک خود توجه کافی نشان بدهد معمولا به مرور زمان رفتار کودک رو به بهبود میگذارد: بازی با کودک در طی روز برای حد اقل ۲ ساعت(این ساعتها می تواند به ۴ تا نیم ساعت در روز تقسیم شود) که شامل بازی دالی موشه نیز بشود. خواندن داستان و آواز و شعر با کودک.صحبت کردن زیاد با کودک به صورتی که مادر تا جای ممکن کارهایی را که انجام میدهد برای کودک توضیح بدهد به عنوان مثال دارم میرم لباسارو بریزم توی ماشین و… .سپردن یک سری از کارهای مربوط به کودک به پدر مانند تعویض پوشک یا لباس. کم کم آشنا کردن کودک با افراد غریبه و بردن او به جاهایی که کودکان دیگر حضور دارند مانند پارک.ماساژ کودک در طی روز برای ارضای تماس پوستی کودک با مادر.

  • با سلام. من یه پسر ۲ سال و نیمه دارم که چون دوست دارم یه مادر کافی واسش باشم خیلی تلاش می کنم از مشاوره ها و کتاب های آموزشی واسه خودم کمک بگیرم. در حال حاضر لجبازی پسرم ذهن مرا به خود درگیر کرده و نوشته های شما برایم بسیار خوب بود. با سپاس فراوان از شما برای نوشته های خوب و تارنمای زیبا و ارزشمند تان، برایتان آرزو می کنم همیشه شایسته ی کمک هوشمندانه به دیگران باشید.

پاسخی دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


نُه − 6 =

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>